Δεκάδες ισραηλινοί έφηβοι: «Αρνούμαστε να καταταγούμε λόγω δέσμευσης στην ειρήνη»

thumb

Αλληλέγγυοι και αλληλέγγυες διαδηλωτές και διαδηλώτριες, καθώς και συγγενείς, διαμαρτύρονται για την φυλάκιση της ισραηλινής αντιρρησία συνείδησης Ταΐρ Καμινέρ, Φυλακή 400, Κεντρικό Ισραήλ, 23 Ιανουαρίου 2016. (Oren Ziv/Activestills.org)

Του Χαγκάι Ματάρ*

Εξήντα τρεις ισραηλινοί έφηβοι δημοσίευσαν μια ανοικτή επιστολή προς τον Πρωθυπουργό Νετανιάχου την Πέμπτη, διακηρύττοντας την άρνησή τους να καταταγούν στον ισραηλινό στρατό εξαιτίας της αντίθεσής τους στην κατοχή.

«Ο στρατός εφαρμόζει μια ρατσιστική κυβερνητική πολιτική που επιβάλει ένα νομικό σύστημα στους Ισραηλινούς και ένα διαφορετικό στους Παλαιστίνιους, στην ίδια επικράτεια», γράφουν.

«Συνεπώς, αποφασίσαμε να μην λάβουμε μέρος στην κατοχή και την καταπίεση του παλαιστινιακού λαού… για όσο άνθρωποι θα ζουν υπό μία κατοχή που αρνείται τα ανθρώπινα δικαιώματά τους και τα εθνικά δικαιώματά τους – δεν μπορούμε να έχουμε ειρήνη».

Η ομάδα αυτοαποκαλείται «Η επιστολή τελειοφοίτων του 2017», συνεχίζοντας μια μακρά παράδοση παρόμοιων επιστολών που απεστάλησαν από τελειόφοιτους λυκείου ανακοινώνοντας την άρνησή τους να καταταγούν στον στρατό, που χρονολογείται από το 1970 (ο συντάκτης αυτού του άρθρου είχε υπογράψει την επιστολή του 2001). Μέλη της ομάδας δήλωσαν ότι είναι διατεθειμένοι να φυλακιστούν για την συνειδησιακή τους αντίρρηση – ένας εξ’ αυτών, ο Ματάν Χελμάν ήδη εκτίει ποινή φυλάκισης. Οι έφηβοι δήλωσαν επίσης ότι θα ταξιδέψουν ανά τη χώρα, μιλώντας με άλλους συνομήλικούς τους, προκαλώντας τους να ξανασκεφτούν τις θέσεις τους για την στρατιωτική θητεία και προσκαλώντας τους να συμμετάσχουν στο κίνημα.

Ο ισραηλινός στρατός δεν αναγνωρίζει το δικαίωμα στην αντίρρηση συνείδησης στην στρατολόγηση όταν βασίζεται στην απόρριψη της κατοχής. Επιτρέπει, ωστόσο, την αντίρρηση όταν βασίζεται μόνο στον πασιφισμό και στην απόρριψη όλων των μορφών βίας. Σε αυτούς τους νεαρούς αρνητές, επομένως, πιθανόν να μη δοθούν απαλλαγές, και να σταλούν για επανειλημμένες φυλακίσεις δύο έως τεσσάρων εβδομάδων η κάθε μία, όπως συνέβη με άλλους αντιρρησίες συνείδησης τα τελευταία χρόνια.

Στην επιστολή τους, οι νεαροί αρνητές αναφέρονται στην κατοχή, την πολιορκία της Γάζας, τους εποικισμούς και την βία εναντίον των Παλαιστινίων, ως τους κύριους λόγους για την απόφασή τους. Ωστόσο, αναφέρουν επίσης τις συνεχιζόμενες επιπτώσεις του μιλιταρισμού στην ισραηλινή κοινωνία, που κατοχυρώνει βίαιες λύσεις αντί για την ειρήνη ως κεντρική αξία, και τις συνέπειες που έχει η κατοχή στην ισχυροποίηση του ισραηλινού καπιταλισμού και την εξάρτηση από την αμερικανική στρατιωτική βοήθεια.

«Μαρτυρίες πρώην στρατιωτών και ηγετικών στελεχών του κατεστημένου ασφαλείας μας διδάσκουν ότι η πραγματικότητα της κατοχής δεν επιτρέπει σε κάποιον να κάνει τη διαφορά εκ των έσω», γράφουν. «Η δύναμη να αλλάξεις την πραγματικότητα δεν εναπόκειται στον έναν στρατιώτη – αλλά στο σύστημα ως όλον. Παρομοίως, το φταίξιμο για αυτήν την πραγματικότητα δεν εναπόκειται στον στρατιώτη, αλλά στον στρατό και την κυβέρνηση. Αυτό είναι το σύστημα που επιθυμούμε να αλλάξουμε».

 

hagaimatar

*Ο Χαγκάι Ματάρ είναι Ισραηλινός δημοσιογράφος και πολιτικός ακτιβιστής.

Ο Ματάρ είναι ο διευθυντής του «972 – Προώθηση της Δημοσιογραφίας των Πολιτών», της μη κερδοσκοπικής εταιρίας που εκδίδει το Περιοδικό +972. Παλαιότερα είχε υπάρξει συν-ιδρυτικό μέλος της συντακτικής ομάδας του «Local Call», ειδησεογραφικού ιστότοπου στα εβραϊκά, που συνεκδίδεται με το Just Vision.

[Επίσης ο Χαγκάι Ματάρ υπήρξε αντιρρησίας συνείδησης, μέλος της ομάδας των 5 αντιρρησιών συνείδησης που φυλακίστηκαν για περίπου δύο χρόνια, την περίοδο 2002-2004 – Πηγή: OMCT]

Πηγή: +972

Advertisements

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Google photo

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s