Νέα ποινή φυλάκισης 10 μηνών σε Τούρκο αντιρρησία συνείδησης που είχε απελαθεί από την Κύπρο

Onur Erdem.img_assist_custom-300x225

Σε 10 μήνες φυλάκιση καταδικάστηκε ο αντιρρησίας συνείδησης Ονουρ Ερντέν από το Στρατοδικείο του 2ου Σώματος του Γκελίμπολου (Καλλίπολη). Ο Ερντέν, έχει στο παρελθόν φυλακιστεί επανειλημμένα και έχει υποστηριχθεί από τη Διεθνή Αμνηστία. Παλιότερα είχε ζητήσει άσυλο στην Κύπρο, αλλά το αίτημα του είχε απορριφθεί κι έτσι το 2013 είχε απελαθεί, και συλληφθεί κατά την άφιξή του στην Τουρκία. Τώρα κινδυνεύει να εκτίσει την ποινή των 10 μηνών εάν επικυρωθεί από το Ανώτατο Στρατιωτικό Δικαστήριο.

Στο μεταξύ η δίκη ενός άλλου αντιρρησία, του Ουγούρ Γκιουλτεκίν, αναβλήθηκε για τον Ιούλιο.

Σε ανακοίνωση που εκδόθηκε μετά τη δίκη, ο δικηγόρος του Συλλόγου Αντιρρησιών Συνείδησης Γκιοκάν Σοσιάλ δήλωσε ότι είναι παράνομο να δικάζονται οι πελάτες του ως αντιρρησίες συνείδησης από στρατοδικεία.

Πράγματι το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο για τα Δικαιώματα του Ανθρώπου έχει επανειλημμένα καταδικάσει την Τουρκία για παραβίαση του δικαιώματός των αντιρρησιών συνείδησης σε δίκαιη δίκη σύμφωνα με το Άρθρο 6 της Ευρωπαϊκής Σύμβασης Δικαιωμάτων του Ανθρώπου. (Βλ. υπόθεση Erçep v. Turkey (απόφαση 22/11/2011), και μεταγενέστερες, όπως Feti Demirtas v. Turkey (απόφαση 17/01/2012) και Savda v. Turkey (απόφαση 12/06/2012).)

Το ιστορικό της υπόθεσης του Ερντέν

Ο Ονούρ Ερντέν, σήμερα 32 ετών, ξεκίνησε τη στρατιωτική του θητεία στις 2 Ιανουαρίου 2006. Στις 11 Απριλίου 2006, έφυγε από τη μονάδα του στο Τεκιρντάγ, στη βορειοδυτική Τουρκία. Στις 7 Ιουλίου 2006, συνελήφθη με την κατηγορία της λιποταξίας και προφυλακίστηκε. Καταδικάστηκε και του επιβλήθηκε ποινή φυλάκισης 10 μηνών. Αφότου εξέτισε έξι μήνες και 20 μέρες από την ποινή του, αποφυλακίστηκε στις 23 Ιανουαρίου 2007 με τον όρο να παρουσιαστεί στην στρατιωτική του μονάδα σε μια μέρα. Δεν επέστρεψε στη μονάδα του και ως αποτέλεσμα συνελήφθη και πάλι στις 11 Μαρτίου 2009. Διώχθηκε για δεύτερη φορά για λιποταξία, λαμβάνοντας άλλη μια ποινή 10 μηνών. Αφότου εξέτισε τρεις μήνες και 10 μέρες, αποφυλακίστηκε και πάλι με τον όρο να επανέλθει στη μονάδα του. Για άλλη μια φορά δεν επέστρεψε στην μονάδα του, κάτι που οδήγησε στην τρίτη του δίωξη. Σύμφωνα με το δικηγόρο του, ο Ονούρ Ερντέν λέει ότι υπέστη κακομεταχείριση κατά τη στρατιωτική κράτηση στο Γκελίμπολου, του Τσανάκαλε, κατά τη διάρκεια και των δύο περιόδων φυλάκισης. Σύμφωνα με την War Resisters International, ο Ονούρ Ερντέν έχει διακηρύξει την συνειδησιακή του αντίρρρηση καθώς δεν επιθυμεί να λάβει μέρος στον πόλεμο που διεξάγεται στη χώρα, αλλά και λόγω των ανθρωπιστικών του αξιών.

mr_(1)

Στη συνέχεια ο Ονούρ Ερντέν έφυγε από την Τουρκία και πήγε στην Κύπρο όπου έκανε αίτηση για άσυλο.Αυτή απορρίφθηκε στη βάση ότι δεν απέδειξε ότι είχε υποστεί κακομεταχείριση στη στρατιωτική φυλακή και ότι η αντίρρηση συνείδησης στην υποχρεωτική στρατιωτική θητεία δεν ήταν λόγος για αίτημα ασύλου. Στις 11 Ιουλίου 2013 εξαναγκάστηκε να επιστρέψει στην Τουρκία και συνελήφθη κατά την άφιξή του στην Κωνσταντινούπολη.

Σύμφωνα με την War Resisters International, φαίνεται να είχε αποφυλακιστεί τον Σεπτέμβριο του ίδιου έτους.Τώρα βρίσκεται αντιμέτωπος με ενδεχόμενη νέα φυλάκιση.

Πηγές: Bianet, Το δικαίωμα στην αντίρρηση συνείδησης, Amnesty International, WRI

Advertisements

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google+

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google+. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

w

Σύνδεση με %s