Ημερομηνία έξωσης για το αυτοδιαχειριζόμενο ξενοδοχείο Bauen στην Αργεντινή

bauen

Το αυτοδιαχειριζόμενο ξενοδοχείο BAUEN (φωτο: Pablo Piovano)

Μετά το βέτο του προέδρου Μαουρίσιο Μάκρι στον νόμο που θα απαλλοτρίωνε [προς όφελος των εργαζομένων] το αυτοδιαχειριζόμενο Ξενοδοχείο Bauen, δικαστήριο όρισε ημερομηνία έξωσης. Αυτό ανακοίνωσαν οι εργαζόμενοι/-ες εξηγώντας ότι “η δικαστής εμπορικών υποθέσεων Πάουλα Ουάλντε διέταξε την επιστροφή του κτιρίου της λεωφόρου Καγιάο 360 στην εταιρία Mercoteles, με διορία έως τις 14 Απριλίου”. Ταυτόχρονα κάλεσαν κοινωνικές, πολιτικές, συνδικαλιστικές οργανώσεις και οργανώσεις ανθρωπίνων δικαιωμάτων να αντισταθούν στο μέτρο, και ανακοίνωσαν ότι θα “συνεχίσουν να αγωνίζονται” όπως το κάνουν εδώ και μιάμιση δεκαετία.

Υπό αυτές τις συνθήκες και μετά την κύρωση του νόμου απαλλοτρίωσης που είχε επιτευχθεί το 2016, οι εργαζόμενοι επαναβεβαίωσαν την “πεποίθησή ότι θα συνεχίσουμε να διαχειριζόμαστε το ξενοδοχείο συνεργατικά, όπως το κάνουμε τα τελευταία 14 χρόνια και θα επιμείνουμε ώστε φέτος το Εθνικό Κογκρέσο να σταθεί ξανά στο πλάι μας, τόσο στη Βουλή, όσο και στη Γερουσία, απορρίπτοντας το προεδρικό βέτο”.

Με σκοπό να χαράξουν “ένα σχέδιο δράσης για την υπεράσπιση του Bauen” οι εργαζόμενοι/-ες κάλεσαν κοινωνικές, πολιτικές και συνδικαλιστικές οργανώσεις σε ανοιχτή συνέλευση την Πέμπτη 9 Μαρτίου στις 6 μ.μ. Ο πρόεδρος της κοοπερατίβας, Φεντερίκο Τοναρέλι, αποκάλυψε πως μέρος αυτού του “σχεδίου δράσης περιλαμβάνει δουλειά με βουλευτές για να απορριφθεί το προεδρικό βέτο”.

Καθώς αυτό το βέτο αφορούσε ολόκληρο το νόμο, χρειάζονται τα δύο τρίτα των ψήφων των βουλευτών για να ξεπεραστεί η προεδρική άρνηση, κάτι που καταρχήν συνιστά δύσκολο σενάριο σε κοινοβουλευτικό επίπεδο.

Κατά τον Μάκρι, σύμφωνα με αυτά που επικαλέστηκε ακυρώνοντας το νόμο, η απαλλοτρίωση “ωφελεί αποκλειστικά μια συγκεκριμένη ομάδα, χωρίς να μεταφράζεται σε όφελος γενικά για την κοινότητα”. Επιπλέον προειδοποίησε ότι οι κρατικοί πόροι θα μπορούσαν να κατευθυνθούν “σε άλλες ανικανοποίητες ανάγκες και όχι για τις 150 οικογένειες που εξαρτώνται από τις θέσεις εργασίας που παρέχει αυτό το ξενοδοχείο”.

Η απαλλοτρίωση του Bauen την οποία κύρωσε η Γερουσία θα είχε επιτρέψει την παραχώρηση του κτιρίου όπου λειτουργεί η κοοπερατίβα, με περιθώριο 20 ετών για την εξόφληση του δανείου. Οι εργαζόμενοι/-ες ανέκτησαν το ξενοδοχείο μετά το κλείσιμο και την εγκατάλειψή του από τους ιδιοκτήτες του το 2001. Το 2003 συνέστησαν κοοπερατίβα και μέσω αυτής προχώρησαν στην διαχείρισή του, αποδεικνύοντας ότι ακόμα και σε καιρούς κρίσης οι πρώην υπάλληλοι είναι ικανοί να λειτουργήσουν τις επιχειρήσεις απέναντι στην εκκένωσή τους από τους εργοδότες.

Η κολεκτίβα των εργαζομένων ανέλαβε τις συνέπειες της μετάβασης από ένα μοντέλο εργασίας καπιταλιστικής επιχείρησης, της οποίας ο κοινωνικός σκοπός είναι η μεγιστοποίηση των κερδών, σε άλλο σύστημα βασισμένο στον ιδεολογικό αντίποδα: την συνεργασία και την αλληλεγγύη ως κινητήρια δύναμη και κίνητρο για την εργασία”, είχε δηλώσει ο γενικός γραμματέας του Κόμματος Αλληλεγγύης, Χουάν Κάρλος Χούνιο, την εποχή της κύρωσης της απαλλοτρίωσης.

Πηγή: Pagina 12

Προηγούμενη σχετική ανάρτηση:

Αλληλεγγύη στους εργαζόμενους/-ες του Ξενοδοχείου BAUEN

Advertisements

One thought on “Ημερομηνία έξωσης για το αυτοδιαχειριζόμενο ξενοδοχείο Bauen στην Αργεντινή

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google+

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google+. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

w

Σύνδεση με %s